Voorbereiding
Bereid je optimaal voor voor zowel de Hagelandse 100+1 als de Hagelandse 54+1!
Blaren verzorgen (en voorkomen) doe je zo
Wie graag wandelt, kent ze maar al te goed: blaren. En al zijn ze een natuurlijke beschermingsreactie van onze huid, ze kunnen je tocht goed verpesten. Wrijving, druk en vocht zijn de grootste boosdoeners. Strooi voor je vertrekt wat voetpoeder over je voeten, trek de juiste sokken en schoenen aan en neem voor de zekerheid voldoende blarenpleisters mee!
Gratis trainingschema
Heb je de wandelsport net ontdekt en wil je je conditie rustig opbouwen? Of heb je al een redelijke conditie? Geen probleem, Wandelsport Vlaanderen vzw helpt je met plezier op weg! Er werden trainingsgidsen en schema’s uitgewerkt van Start to Walk 5 en 10 km voor de beginnende wandelaar, 21 en 42 km voor de (halve) marathonwandelaar tot zelfs 80 en 100 km voor de ultrawandelaar!
Het drielagensysteem
In onze contreien kan het weer snel keren. Het ene moment wandel je in de stralende zon, het volgende in koude regen. Met het tried and tested drielagensysteem houd je je temperatuur in alle omstandigheden op peil. Met een thermisch onderlaagje, isolerende tussenlaag en waterdichte bovenlaag wissel je van outfit dat het een lieve lust is!
Wandelblessures op een rijtje
Blaren, likdoorns, verstuikte enkels: je voeten krijgen het tijdens een lange tocht zwaar te verduren. Zelfs de meest getrainde wandelaars moeten eraan geloven. Maar geen nood: voor elke wandelblessure bestaat er een oplossing. Een gouden tip voor je vertrekt: draag de juiste wandelschoenen en -sokken en gebruik wandelstokken om je gewrichten te ontlasten.
Het perfecte paar
Het juiste paar schoenen is essentieel voor je wandelplezier en comfort. Laat vooral je sneakers thuis (!) en kies voor een goede wandelschoen die je de nodige steun, demping, grip en stabiliteit biedt. Met deze handige keuzegids vertellen we je waar je op moet letten bij het passen en helpen we je met het kiezen van je favoriete compagnons de route!
Goed gesokt
Als je in je zorgvuldig uitgezochte wandelschoenen 'slechte' (katoenen) kousen draagt, doe je al die moeite eigenlijk teniet. Je sokken vangen schokken op, voorkomen blaren, voeren zweet af en houden je voeten droog en warm. Een goed paar is dus echt een zegen voor je wandelcomfort. Wij vertellen je waar je op moet letten!
Houd het waterdicht
Als je je waterdichte wandelkleding goed onderhoudt, kunnen jullie des te langer samen op pad gaan. En het vooral langer droog houden. Want wie zijn outfit zomaar in de wasmachine gooit, zou wel eens nattigheid kunnen voelen. Respecteer altijd de wasvoorschriften, gebruik de juiste (technische) wasmiddelen en vergeet niet om alles tijdig opnieuw te impregneren.
Je wandelschoenen in topvorm
Of het nu een korte trainingstocht was of de Hagelandse 101: het is echt belangrijk dat je je schoenen na elke tocht trakteert op een (kleine) onderhoudsbeurt. Zo zien ze er niet alleen als nieuw uit voor je volgende tocht, maar verleng je ook hun levensduur en comfort. Een harde of zachte borstel, speciale reinigingsproducten en impregneerspray: check.
Wij herstellen je schoenen
Los veterhaakje, afgesleten zool, gescheurde voering? Je hoeft je schoenen echt niet weg te gooien, integendeel! De eigen schoenhersteldienst van A.S.Adventure geeft je trouwe stappers met liefde en vakkundigheid een tweede adem. Breng je schoenen binnen in een van de winkels, dan zorgt het team ervoor dat jullie snel weer samen op pad kunnen.
De ideale wandeloutfit
Voor een tocht als deze heb je een andere outfit nodig dan gewoonlijk. Op 1 september zomert het nog, maar ook dan is een thermische onderlaag handig om je temperatuur op peil te houden. Pak een regenjas in voor plensbuien, draag wandelschoenen die je als gegoten zitten en neem voldoende water mee in een ruzak die comfortabel op je heupen leunt.